Istra
Istra, največji jadranski polotok se je namestil na skrajnem zahodu Republike Hrvaške in njen teritorij se razprostira v celo treh državah-Hrvaški, Sloveniji in Italiji. Na naših web straneh vam bomo predstavili hrvaški del Istre in počitniške apartmaje v njej.
Galerija
Istrski polotok je območje z nizom raznolikosti, še posebno, če primerjamo njen priobalni del tako imenovane Plave Istre in notranjosti-t.i. Zelene Istre. Na obali spoznamo mesta in slikovita turistična središča, bogata s kulturno-zgodovinsko dediščino in raznovrstno ponudbo namestitve in drugih vsebin za turiste. Najpoznanejša turistična mesta so Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj, Pulj, Medulin in Rabac z Labinom v neposrednem zaledju. Medtem, ko z druge strani notranjost Istre nudi območja zelenih bregov prekritih z bujno vegetacijo, vinogradi in nasadi oljk iz katerih plodov se proizvajajo najkvalitetnejša hrvaška vina in olivna olja. Nadaljna posebnost notranjosti Istre so slikovita srednjeveška mesteca, ki so svoje mesto našla na vrhovih bregov in hribčkov, od katerih Vam vsekakor priporočamo da obiščete Motovun, poznan po mednarodnem filmskem festivalu in Grožnja, prekrasno mestece v katerem so za nemoteno ustvarjanje svojih umetniških del našli svoje pribežališče številni umetniki.

Zgodovina Istre datira v davno obdobje prazgodovine, čeprav so najimpozantnejši primerki njene dolge preteklosti vidni v številnih zgradbah od katerih so vsekakor omembe vredni rimski spomeniki – Arena (rimski amfiteater), Avgustov hram in slavolok Sergijevcev v Pulju, bizantinska Evfrazijeva bazilika v Poreču (UNESCO) in srednjeveško staromestno jedro z impozantno baročno cerkvijo Sv. Eufemije v Rovinju.

Razen svojih naravnih in kulturno-zgodovinskih lepot, Istra svojim obiskovalcem nudi tudi nepozabne gurmanske užitke, posebno v izbranih restavracijah, gostilnah in na turističnih domačijah na obali.

Notranja Istra je domovina belega tartufa, vrhunske gastronomske delicije, ki se nabira v jesenskih in zimskih mesecih. Tu so še vrhunska istrska vina, od katerih so še posebej omembe vredni avtohtoni sorti Istrska malvazija in teran. Istra je v zadnjih letih osvojila Hrvaško in Evropo s svojimi vrhunskimi eksta deviškimi olivnimi olji (več informacij na www.istra-gourmet.com).

Od aktivnosti na odprtem, je Istra idealno izhodišče za rekreativno kolesarjenje s številnimi označenimi kolesarskimi stezami (več na www.istria-bike.com), tu so seveda še številni športi, kot recimo smučanje na vodi, windsurfing, potapljanje, za ljubitelje adrenalina zagotovo vabi vrhunska go-kart steza v bližini Poreča. Novost pa je od leta 2009 odprto prvo golf igrišče z 18 luknjami v okolici Umaga, na katerem se lahko zaradi ugodne klime igra tekom celoga leta. Za ljubitelje ekstremnih športov je blizu Buzeta center za paragliding in zmajarje, številne kraške jame pa je mogoče obiskati v organizaciji istrskih speleoloških klubov.

Počitniške apartmaje v Istri ne najdemo le v priobalnih turističnih mestih, temveč tudi v manjših mestnih središčih Istre, ki nudijo tudi namestitev v agroturizmih, ruralnih dopustniških hišah in vilah z bazenom urejenih v rustikalnem istrskem stilu s pridihom luksuza.