Gajac - Otok Pag
 Otok Pag jedan je od najvećih Jadranskih otoka, a sa svojih 270 km razvedene obale slovi i kao otok s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža.

Najveća uvala nazvana „Paška uvala“ zaokružena je sa 20 km šljunčanih plaža, a karakteristika najvećeg dijela otoka je njegov „mjesecoliki“ krajolik kamenjara sa jako malo stabala i ispresjecan dugim suhozidima tipičnim za dalmatinsku obalu. U takvom surovom terenu uspijeva jedva nešto trave, kadulje i drugog aromatičnog bilja koje je osnova prehrane paških ovaca. Zahvaljujući tom aromatičnom bilju i morskoj soli koju jaka bura na njega donese, čuveni paški sir i janjetina imaju tako specifičan i jedinstven okus.
Galerija slika
Kao gastronomski specijaliteti najznačajniji su već spomenuti ovčji Paški sir i janjetina, a uz njih naravno i jela na bazi svježe ribe i plodova mora kojima Jadrasnko more ovdje obiluje. Grad Pag osnovan je u XV stoljeću i to prvenstveno kao centar za proizvodnju soli koja se održala do današnjih dana kao uz turizam, jedna od najznačajnijih privrednih grana na otoku. Na Pagu se još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline).Ove su solane osim autentičnosti koje pružaju, izuzetno atraktivne za fotografiranje.

Grad Pag je, osim po soli, čuven i kao grad rukotvorina poznate paške čipke koja se njeguje kroz stoljeća, svaka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad moguće je vidjeti i danas na uličicama starog grada.

Novalja je danas vodeće turističko središte otoka Paga. Smještena je u pitomom zaljevu sjeverozapadnog dijela otoka, a posebnu ljepotu daju joj prekrasne pješčane i šljunčane kojima je okružena. Povijesne znamenitosti Novalje su rimski vodovod gdje se temperatura usred najveće ljetne žege zadržava na prohladnih petnaestak Celzijevih stupnjeva, Stomorica - velika zbirka starokršćanskih starina, Basilica urbana sa vjerno sačuvanim rimskim mozaicima, te Cissa (današnja Caska) ostaci velikog vojnog logora kojeg je izgradila Rimska vojska. U Novalji nalazimo brojne restorane, konobe i pizzerie sa raznovrsnom ponudom od jednostavnijih do biranih jela. Žive terase brojnih caffe i cocktail barova stvaraju poseban ljetni ugođaj, a na plažama i moru nudi se bogat sadržaj rekreativnih i sportskih aktivnosti (tobogani, skuteri, odbojka ...)

Novalja je posljednjih godina postala meka mladih ljudi iz cijele Evrope i svijeta zahvaljujući nadaleko čuvenoj plaži Zrće koja se nalazi u dobro zaštićenoj uvali nekoliko kilometara izvan grada. Zrće i njezini beach barovi i disco clubovi pružaju mladima iz cijeloga svijeta nezaboravan provod koji traje 24 sata na dan sa gostovanjima najpoznatijih svjetskih DJ-eva. Zahvaljujući svojoj zaštićenoj lokaciji, noćni život sa Zrća nimalo ne smeta gostima Novalje i Gajca.

Sport & Outdoor
 • Sportovi na moru
  Plaža Zrće osim ludog noćnog provoda nudi svojim posjetiteljima i razne sportove i atrakcije na vodi poput iznajmljivanja jet-skijeva, windsurfinga ili skijanja na vodi sa vučom glisera ili ski lifta, te banana boats.

   
 • Biciklističke staze
   Na Pagu nalazimo ukupno preko 115 km mountain bike staza čija će ljepota krajolika zadovoljit ljubitelje biciklizma i prirode, stoga je biciklizam postao jedan od vodećih motiva dolaska na otok. Oko 90% staza na otoku pogodne su za bicikliste rekreativce srednje tjelesne pripremljenosti te za obitelji. Uređeno je ukupno 14 biciklističkih staza po cijelom otoku.
 • Wakeboard – ski lift
   Okušajte se u adrenalinskom wakeboardu na ski liftu na plaži Zrćeite, jednom od najnovijih i najmodernijih u Hrvatskoj. Ski lift je pogodan kako za početnike, tako i za iskusne skijaše na vodi i wakeboardere, a za one koji su pravi adrenalinski ovisnici, tu je i dizalica za bungee jump.

 • Pješačke staze i free climbing
   Ljubitelji pješačenja i slobodnog penjanja doći će na svoje u obližnjem nacionalnom parku paklenica u kojem će moći prakticirati svoje omiljene aktivnosti u nekontaminiranom i izvornom ambijentu Velebita.
Što posjetiti
 • NP Paklenica
   Paklenica je proglašena nacionalnim parkom 1949. godine i danas je jedno od najatraktivnijih prirodno-znanstvenih i turističkih područja sjeveroistočnog dijela Mediterana. Karakteristično za Paklenicu je njena bogata i raznolika flora i fauna sa brojnim endemičnim vrstama poput Bjeloglavog Supa, kraški fenomeni od kojih je najčuvenija Manita peć, te i bogata sportska ponuda sa posebnim naglaskom na slobodno penjanje, trekking, te pješačkim izletima s piknikom u šumarskoj kući “Lugarnica”.
 • NP Kornati
   Nacionalni park Kornati ukupne površine od cca 220 km², sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi, a nalazi se na području sjeverne Dalmacije između Zadra i Šibenika. Kornati su danas jedno od najomiljenijih destinacija nautičara iz ciele Evrope, a moguće ih je posjeti svakodnevnim brodskim izletima sa polaskom iz Zadra.
 • NP Sjeverni Velebit
  Sjeverni Velebit „najmlađi“ je hrvatski nacionalni park proglašen ne tako davne 1999. godine. Nacionalni park karakterizira izrazita raznolikost krških fenomena, bogatstvo živog svijeta i prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Posebno čuvena je Lukina jama otkrivena 1999 godine koja se smatra jednom od najdubljih na svijetu a najpoznatiji stanovnik ovog parka je simbol Like – mrki medvjed.

   
 • Nightlife Zrće
   Plaža Zrće je ultimativno mjesto za ludi provod na Jadranskoj obali. Cjelodnevnu zabavu pružiti će vam brojni sadržaji i aktivnosti na moru poput ski lifta i drugih dok će vam nezaboravni večernji provod osigurati vrhunski večernji lokali sa svojom neobuzdanom house muzikom, go-go plesačicama i DJ-evima svjetskog glasa poput DJ Tiesto i drugih.
 • Zadar
   Oko sat vremena vožnje automobilom od Gajca smjestio se jedan od najljepših i najpropulzivnijih gradova na hrvatskoj obali, grad Zadar. Posjetite impozantnu katedralu SV. Donata, ili uživajte u jedinstvenim zvukovima Morskih orgulja i igri svjetlosti najnovije zadarske atrakcije, Pozdrav suncu.
Za gurmane
 • Ribe i morski plodovi
   Među raznim jelima od ribe i morskih plodova, svakako je za preporučaiti bistru riblju juhu, novaljski brudet, salate i rižote od morskih plodova te kuhanu ili pečenu ribu. Jedno od tradionalnih otočkih jela su i slane srdele.

 • Paški sir
  Mladi Paški sir moguće je nabaviti krajem zime i početkom proljeća. Uslijed tradicionalno velike potražnje, zreli sir je nerijetko dosta teško nabaviti. Mladi sir znatno je mekši i lakši od zrelog sira. Zreli (stari) sir se koristi nariban kao dodatak jelima, ili jednostavno nareže i jede uz domaći kruh, maslinovo ulje i pršut. Paški sir se ne čuva u hladnjaku već dobro nauljen i umotan u platno na tamnom i suhom mjestu sa obilnim strujanjem zraka. 
 • Janjetina
  Specifičnost Paške janjetine je njeno izrazito mekano i vrlo ukusno meso u kojem će sigurno smo svaki gurman uživati. Janjetina je najbolja u mjesecima siječanj, veljača i ožujak, za vrijeme trajanja mužnje ovaca. Najukusnija je pripremljena ispod peke sa prilogom od krumpira ili pečena na ražnju. 
 • Baškotini
   Baškotini su vrsta ukusnog i mirisnog tvrdog peciva koji se tradicionalno već stoljećima proizvodi u gradu Pagu. Moguće ih je nabaviti isključivo u benediktinskom samostanu sv. Margarite, u Ulici Jose Felicinovića. Pecivo se jede samo, no najbolji baškotini su umočeni u zaslađenu bijelu kavu.
Za uspomenu
 • Paška čipka
  Paška čipka je danas priznato nematerijalno kulturno blago Hrvatske uvršteno na listu svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, te je danas vjerojatno najljepši suvenir kojeg možete ponijeti kući kao uspomena sa otoka Paga. Tradicija izrade paške čipke sačuvala se do današnjih dana kad je još uvijek moguće vidjeti paške čipkarice koje vežu svoju čipku na ulicama staroga grada Paga.

   
 • Paški sir
   Posebnost čuvenog Paškog ovčjeg sira je njegova tvrdoća i slanost, te specifičan miris i okus koje mu daju eterična ulja aromatičnog bilja. Paške ovce se uzgajaju na brdskim površinama koje su zbog čestih bura izložene posolici. Upravo ta posolica, kadulja i smilje daju paškom siru, specifičnu i prepoznatljivu aromu.