Novigrad - naselje Mareda
Novigrad je turističko mjesto koje se nalazi na sjeverozapadnoj obali istarskog poluotoka. Ovaj mali ribarski gradić slovi kao jedno od najromantičnijih mjesta u Istri. Osim kupanja i sunčanja u čistom moru, ovdje možete uživati i u autohtonim gastronomskim delicijama, sportskim aktivnostima, razgledavanju povijesnih znamenitosti i muzeja.

Bogat izbor smještajnih kapaciteta, od onih u privatnom smještaju u apartmanima za odmor u Novigradu i okolici, kao i u malim obiteljskim hotelima te hotelima vrhunske kvalitete s 4 i 5 zvjezdica, nude bogat izbor mogućnosti boravka i odmora i za najizbirljivije goste. Tu je također i jedna od najboljih marina na Jadranu.

Novigrad nudi raznovrsnu ponudu sportskih aktivnosti; tenis, biciklizam, streljaštvo, pješačenje, ronjenje, jedrenje na dasci ostali sportovi na moru, koji će obogatiti odmor svakog gosta željnog adrenalina i zabave.
Galerija slika
 Novigrad se razvio na otočiću koji je u 18. st. spojen kopnom i danas čuva srednjovjekovnu urbanu strukturu. Na širem području današnjeg Novigrada spominje se rimski grad Emona, Emonia, Kasnije Neapolis, pa Civitas Nova. Ime Novigrada prvi se put u pisanim dokumentima spominje 599. g. U razdoblju od 520. do 1831. godine bio je sjedište istoimene biskupije.

Prolazeći kroz razdoblja bizantinske, franačke, njemačke, mletačke, napoleonske, austrougarske i talijanske uprave, svako je ostavio traga na licu drevnog grada.

Gradske zidine su iz 13. st. ojačane okruglim renesansnim kulama. Pokraj nekadašnjih glavnih gradskih vratiju nalazi se četvrtasta kula iz ranijeg razdoblja. Gradska loža, jedina u Istri pored mora, najvjerovatnije je podignuta u 16. st.

Troimena župna crkva Sv. Marije, Sv. Maksimilijana i Sv. Pelagija, unatoč tome što je barokizirana (1745.-1775.), sačuvala je romaničke , pa i fragmente starokršćanske bazilike. Ispod svetišta romanička je kripta, rijetka sakralna zbirka i jedina takva u Istri. Crkva Sv. Agate na groblju iz 10. ili 11. stoljeća, troapsidalna je romanička sakralna građevina, a crkva Sv. Antona, izgrađena u vrijeme gotike, obnovljena je u 17. st.

Sjeverno od grada, na poluotoku Karpinjan, ostaci su velike stancije s kasnobaroknom palačom obitelji Rigo. U tom predjelu antički je lokalitet Dajla - naselje, uvala i lučica. Na antičkim temeljima podignuta je ovdje u 5. st. starokršćanska bazilika, a kasnije benediktinski samostan. U 19. st. samostan je uklopljen u klasicistički kompleks s dvorcem i crkvom. Dajla je jedna od rijetkih istarskih stancija uz samo more.

Naselje Mareda je apartmansko turističko naselje izgrađeno krajem ’70-ih godina prošloga stoljeća i nalazi se 5 km sjeverno od Novigrada. Naselje je smješteno oko 500 m od mora i broji 16 apartmanskih objekata između kojih se nalazi manji trg s Rona recepcijom.
Sport & Outdoor
Što posjetiti
Za gurmane
Za uspomenu