Poreč - Červar Porat
Poreč, vodeće turističko središte Istre nalazi se na sredini zapadne istarske obale i čuven je kao destinacija sporta i zabave uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Osim navedenih obilježja, Poreč je poznat i po uređenosti, čistoći okoliša uređenim šetnicama uz more, raznovrsnom ponudom za najrazličitije ukuse te bogatom i raznovrsnom ponudom smještajnih kapaciteta poput hotela, kampova i apartmana za odmor u Poreču.

Svjedočanstvo Porečke duge povijesti sa svojim počecima u doba rimskog carstva (Rimski nazi Collonia Iulia Parentium) je starogradska jezgra u koj su do dan danas sačuvane ulice Decumanus i Cardo Maximus, ostaci Rimskoga hrama pored trga Marafor (Forvm Romanum), izuzetno sačuvana Romanička kuća, brojne gotičke palače od kojih su najpoznatije „Lavlja“ palača i palača Zuccato, te najčuveniji porečki spomenik koji je od godine 1997. dio Svjetske kulturno povijesne baštine pod zaštitom UNESCO-a – Eufrazijeva Bazilika, izgrađena u periodu od IV – VI st. U bizantinskom stilu.

Osim turističke i kulturne, Poreč ima i svoju sportsku i zabavnu stranu koju nude brojni barovi, noćni barovi, restorani, casina te vrhunska diskoteka Byblos u kojoj svakog ljeta nastupaju svjetski renomirani DJ-evi obogaćuju vruće Porečke ljetne noći.Poreč nudi raznovrsnu ponudu sportova, od tenisa, beach volleya, nogometa, jahanja, biciklizma, pješačenja, te drugih sportova na vodi, koji će obogatiti odmor svakog svog posjetitelja
Galerija slika
 Za one željne adrenalina, Poreč nudi od vrhunske karting staze nedaleko Červara, do Paintballa, skijanja na vodi na ski - liftu, vožnje na Jet skima te drugih sportova za sve zaljubljenike u aktivan odmor.Povoljan položaj Poreča omogućit će svojim gostima posjet drugih značajnih lokaliteta koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini; jedan od najljepših gradova svijeta - Venecija, Nacionalni park Brijuni, spilja Baredine, pulsku Arenu, pazinsku jamu te Limski kanal.

Naselje Červar Porat je apartmansko turističko naselje izgrađeno krajem ’70-ih godina prošloga stoljeća i nalazi se svega 4 km sjeverno od Poreča. Červar broji 700 stanovnika i smješten je na samoj morskoj obali oplakanoj kristalnim morskim plavetnilom, naselje živne tijekom ljetnih mjeseci kada u njemu borave brojni gosti, ali i vlasnici kuća i apartmana koji ovdje provode svoje godišnje odmore sa obiteljima.

Borove šume, dugi nizovi maslina i vinove loze koje se protežu duž cijele obale pružiti će vam mediteranski ugođaj koji je toliko jedinstven i specifičan za Istru. Červar je idealno mjesto za obiteljski odmor zahvaljujući iznimnom miru tišini, zelenilu koje ga okružuje te slabom prometu unutar naselja. U uvali u središtu naselja smještana je dobro posjećena marina sa brojnim brodicama.
Sport & Outdoor
 • Go kart staza Istra-kart
  Na samo 5 minuta autom od Červara nalazi se vodeća karting staza u Istri “Istra karting” (http://istra-kart.arta.hr) sa bogatom ponudom go-kart vozila, ali i buggy-a i quad-ova za vožnju po posebno pripremljenim “off-road” stazama.

   
 • Ronilački centar „Poreč“
  Ronilački centar Poreč nalazi se na plaži „Jedro“, svega 10-ak minuta pješice od Poreča u smjeru Plave i Zelene Lagune. Naučite osnove ronjenja pod vodstvom stručnih instruktora i otkrijte sve ljepote porečkog podmorja – ljepotu biljnog i životinjskog svijeta, podmorskih spilja ili davno potonulih brodskih olupina.

   
 • Biciklističke staze
  Poreč je zahvaljujući svom pitomom krajoliku idealno ishodište za brojne bicikističke staze koje ga okružuju. Duž staza izmjenjuju se maslinici, vinogradi, kultivirane park šume, netaknuta bujna mediteranska sa morem uvijek u blizini. Staze koje vode u unutrašnjost nude mogućnost posjete autentičnim istarskim konobama i vinskim podrumima sa mogućnošću okrijepe i kušanja autohtonih domaćih proizvoda.
 • Ski Lift
   U od Poreča 5 km udaljenom turističkom naselju Zelena laguna, u uvali Molindrio nalazi se žičara za skijanje na moru – Ski Lift Poreč. Otvoren je svake godine od početka travnja do kraja studenog i nudi zabavu na vodi za amatere i profesionalce.
Što posjetiti
 • Jama Baredine
  Otvorena 1995 godine, Baredine je prvi speleološki lokalitet istre uređen za turističku namjenu, ujedno i geomorfološki spomenik prirode. U pratnji vodiča prošećite kroz pet spiljskih dvorana ukrašenih skulpturama stalaktita i stalagmita. U jednoj od dvorana proći ćete i pored grotla širokog 4 i dubokog 66 metara koje se spušta do podzemnih jezera. 
 • Eufrazijeva bazilika
  „Bazilika“ kako je Porečani jednostavno zovu, najznačajniji je i najvredniji kulturno-povijesni spomenik Poreča, a predstavlja najbolje sačuvani spomenik ranobizantske umjetnosti na Mediteranu. Godine 1997. uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Gradnja Bazilike započeta je u IV., a završena u VI. stoljeću, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I.Otvorena 1995 godine, Baredine je prvi speleološki lokalitet istre uređen za turističku namjenu, ujedno i geomorfološki spomenik prirode. U pratnji vodiča prošećite kroz pet spiljskih dvorana ukrašenih skulpturama stalaktita i stalagmita. U jednoj od dvorana proći ćete i pored grotla širokog 4 i dubokog 66 metara koje se spušta do podzemnih jezera. 
 • Romanička kuća
  Smještena u neposrednoj blizini trga Marafor, Romanička kuća jedan je od simbola Poreča. Izgrađena u 13. stoljeću, predstavlja ogledni primjerak pučke kuće iz tog doba gdje se u prizemlju nalazila staja, a kamenim stepenicama dolazilo se na prvi kat, gdje je velika prostorija s ognjištem. Pročeljem kuće ističe se romanička bifora i drveni balkon. 
 • Porečke kule
  Uz djelom očuvane srednjevjekovne bedeme, Poreč krase i tri kule koje su štitile tri ulaza u starogradsku jezgru: sjeverna, peterokutna i južna kula. Sve tri kule sagrađene su u XV stoljeću kao dodatno osiguranje od turaka. Danas su kule jedna od znamenitosti Poreča a koriste se i u ugostiteljske svrhe, južna kao caffe-bar, a peterokutna kao vrhunski restoran. 
Za gurmane
 • Istarska maneštra
  Istarska maneštra je tradicionalna gusta juha pripravljena od krumpira, graha, sušenog svinjskog mesa, slanine i češnjaka a kojoj se ovisno o sezoni dodaje mladi kukuruz, ječam, kiseli kupus (jota) ili mladi aromatični koromač (anis). Kroz stoljeća je bila jedno od glavnih jela istarskog seljaka, a danas je omiljeno jelo istarskih gostiju ljubitelja tradicionalne seljačke kuhinje. Moguće ju je kušati u tipičnim istarskim konobama i agroturističkim domaćinstvima. 
 • Oštrige iz limskog kanala
  Limski kanal, polularno nazvan „Lim fjord“, duboki je zaljev usiječen u istarsko kopno između Vrsara i Rovinja. Zahvaljujući brojnim podzemnim pritocima slatke vode voda limskog kanala je poluslana i kao takva idealna je za uspješan uzgoj školjaka i visokokvalitetne ribe. U samom Limskom kanalu nalazi se nekoliko restorana u kojima je moguće kušati svježe oštrige upravo izvađene iz mora.

   
 • Istarski pršut
  Istarski pršut suhomesnati je prozvod koji se i dan danas proizvodi na tradicionalan način od svinjskoga mesa uzgojenog na isključivo prirodno proizvedenim namirnicama i praktički nema velike proizvodnje. Pršut se suši na buri, a poslužuje tanko narezan (isključivo ručno!) uz ovčiji sir, masline i kiselo povrće. Zbog svoh iznimnog ukusa i malih količina, pršut se kod istarskih ljudi i dan danas se smatra vrhunskom delicijom koja se čuva i poslužuje posebnim gostima i u posebnim prilikama. 
 • Njoki sa divljači
  Njoki su jedno od najomiljenijih istarskih jela, a pripremaju se miješanjem pšeničnog brašna i skuhanog krumpira u jednakom omjeru, sa domaćim jajima i malo soli. Tako pripremljena tjestenina kuha se i poslužuje sa gulašom najčešće od srnetine i po želji ribanim parmezanom. Njoki se u pravilu poslužuju kao predjelo, no nerijetko se konzumiraju i kao glavno jelo. 
 • Tartufi
  Istra, posebice Motovunska šuma podno istoimenog gradića jedno je od nalazišta bijeloga tartufa vrhunske kvalitete, a osim bijelog, tu nalazimo i nekoliko vrsta crnoga tartufa koje je moguće kušati tijekom cijele godine u probranim konobama i restoranima. Tartufi se najčešće poslužuju svježe naribani sa rezancima ili lijepim komadom goveđeg mesa. 
Za uspomenu
 • Istarski Kažun
  Kažun, ova mala poljska skloništa izgrađena u suhozidu jedan su od najupečatljivijih simbola Istre koji su nekada služili kao spremište za alat ili kao sklonište od nevremena tijekom rada u polju. Nalazimo ih duž poljskih puteva po cijeloj Istri, no najveći ih je broj očuvan u njenom južnom dijelu, posebice u okolici Vodnjana. Danas sve češće nailazimo na nove kažune u dvorištima novih kuća čime vlasnici njeguju istarsku tradiciju. Minijaturni kažuni danas predstavljaju najoriginalniji istarski suvenir izuzetne dekorativne vrijednosti. 
 • Porečki mozaik
  Poreč - grad mozaika, dobio je ovu titulu zahvaljujući brojnim mozaicima pronađenima prvenstveno unutar kompleksa Eufrazijeve Bazilike – prekrasna apsida, Maurov oratrij, izvorni stari podovi iz IV stoljeća koji su do nedavno bili prekriveni muljem koji je skrivao ove fantastične mozaike. Repliku čuvenog mozaika ribe iz Eufrazijeve Bazilike moguće je naći u porečkim suvenirnicama.

   
 • Replika tradicionalne istarske kuće
   Tipična istarska kuća je stoljećima izgledala isto – kameni zidovi debljine 70 cm, uglavnom vezani suhim materijalom, širina kuće od svega 5 m sa stajom u prizemlju, stepenicama sa strane koje su vodile na „baladur“ te za tim u prostor u kojem su vlasnici živjeli. Replike ovih slikovitih kućica moguće je naći u brojnim porečkim suvenirnica.
 • Istarsko bijelo vino - Malvazija
  Područje Poreča je kroz stoljeća čuveno kao iznimno vinorodno područje, nije stoga slučaj što su se u okolici Poreča smjestili e+neki od vodećih istarskih vinara koji posebno njeguju proizvodnju autohtonu bijelu sortu – Istarsku malvaziju, vino izuzetne aromatičnosti i svježine, idealno uz bijelu ribu i morske plodove. U starom gradu Poreču naći ćete nekoliko enoteka sa velikom ponudom raznih malvazija.