Umag - Savudrija
Umag, turistički centar na sjeverozapadnom rubu istarskoga poluotoka, u blizini Novigrada, nudi brojne hotele i poznata turistička naselja i kampove. Raznolika cjelogodišnja wellness i sportska ponuda, iznimno cijenjena autohtona gastronomija, ceste vina i maslina - sve su to razlozi zbog kojih vrijedi doći u Umag. Prekrasna stara jezgra grada i danas odaje sliku raskoši nekih prošlih vremena - venecijanske vile, renesansne i barokne zgrade, sačuvani dijelovi gradskih zidina...

U turistički atraktivnom zaljevu nalazi se i jedna od najprestižnijih ACI marina nagrađena plavom zastavom, a mnogi će se na spomen Umaga prisjetiti i teniskog ATP turnira koji se u Umagu održava već niz godina.
I zaleđe Umaga, makar znatno manje poznato, nudi brojne zanimljivosti posjetiteljima, taj još iznimno očuvani krajolik smješten između dvije istarske rijeke, Dragonje i Mirne.

No, pored bogate povijesti i prekrasnog krajolika, umaška je rivijera danas poznata i po visokokvalitenim hotelima i turističkim sadržajima, poput Turističkog naselja Katoro koje uz smještaj nudi i vrhunske restorane, trgovine i zabavne sadržaji, a posebno su atraktivni vanjski bazeni i brojni sadržaji za djecu.
Galerija slika
U neposrednoj blizini, Savudrija sa svojim svjetionikom obilježava najzapadnija točku Hrvatske. Prema legendi, ime je dobila po sinu njemačkog cara Barbarosse – Ottu, koji se u pomorskoj bici kod Savudrije 1177. godine protiv ujedinjene flote pape Aleksandra III. pokušao sakriti u jednoj cisterni. “Salvo re” (spašen kralj) tako postaje toponim Salvore, odnosno današnja Savudrija.

Savudrija, zajedno s većim turističkom centrom Umagom i Bujama, te okolnim mjestima čini regiju Bujštine koju su još austrougaski plemići prepoznali kao ugodnu destinaciju za odmor, pa i liječenje. Uz obalu Savudrije i Umaga o tome svjedoče brojni ljetnikovci i vile.

Uz bungalove Rona Savudrija u okolici se nalaze još i brojna druga turistička naselja, autokampovi i hoteli, uz brojne privatne apartmane. Čitava je obala bogata mediteranskom vegetacijom. Kroz ugodan krajolik uređene su šetnice i brojne biciklističke staze, a čitava okolica protkana je i znacima bogate povijesti - ostacima rimskih građevina, starim gradićima, pitoresknim istarskim selima... Mnoštvo restorana, ali i tradicionalnih istarskih konoba zadovoljit će i najprofinjenije ukuse.

Posljednjih godina jedna je od najvećih savudrijskih atrakcija savudrijski svjetionik - najstariji na Jadranu, izgrađen još 1818. godine.
Sport & Outdoor
Što posjetiti
Za gurmane
Za uspomenu