Novalja - otok Pag
Otok Pag jedan je od najvećih Jadranskih otoka, a sa svojih 270 km razvedene obale slovi i kao otok s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža.

Najveća uvala nazvana „Paška uvala“ zaokružena je sa 20 km šljunčanih plaža, a karakteristika najvećeg dijela otoka je njegov „mjesecoliki“ krajolik kamenjara sa jako malo stabala i ispresjecan dugim suhozidima tipičnim za dalmatinsku obalu. U takvom surovom terenu uspijeva jedva nešto trave, kadulje i drugog aromatičnog bilja koje je osnova prehrane paških ovaca. Zahvaljujući tom aromatičnom bilju i morskoj soli koju jaka bura na njega donese, čuveni paški sir i janjetina imaju tako specifičan i jedinstven okus.

Galerija slika
Kao gastronomski specijaliteti najznačajniji su već spomenuti ovčji Paški sir i janjetina, a uz njih naravno i jela na bazi svježe ribe i plodova mora kojima Jadrasnko more ovdje obiluje. Grad Pag osnovan je u XV stoljeću i to prvenstveno kao centar za proizvodnju soli koja se održala do današnjih dana kao uz turizam, jedna od najznačajnijih privrednih grana na otoku. Na Pagu se još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline).Ove su solane osim autentičnosti koje pružaju, izuzetno atraktivne za fotografiranje.

Grad Pag je, osim po soli, čuven i kao grad rukotvorina poznate paške čipke koja se njeguje kroz stoljeća, svaka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad moguće je vidjeti i danas na uličicama starog grada.

Novalja je danas vodeće turističko središte otoka Paga. Smještena je u pitomom zaljevu sjeverozapadnog dijela otoka, a posebnu ljepotu daju joj prekrasne pješčane i šljunčane kojima je okružena. Povijesne znamenitosti Novalje su rimski vodovod gdje se temperatura usred najveće ljetne žege zadržava na prohladnih petnaestak Celzijevih stupnjeva, Stomorica - velika zbirka starokršćanskih starina, Basilica urbana sa vjerno sačuvanim rimskim mozaicima, te Cissa (današnja Caska) ostaci velikog vojnog logora kojeg je izgradila Rimska vojska. U Novalji nalazimo brojne restorane, konobe i pizzerie sa raznovrsnom ponudom od jednostavnijih do biranih jela. Žive terase brojnih caffe i cocktail barova stvaraju poseban ljetni ugođaj, a na plažama i moru nudi se bogat sadržaj rekreativnih i sportskih aktivnosti (tobogani, skuteri, odbojka ...)

Novalja je posljednjih godina postala meka mladih ljudi iz cijele Evrope i svijeta zahvaljujući nadaleko čuvenoj plaži Zrće koja se nalazi u dobro zaštićenoj uvali nekoliko kilometara izvan grada. Zrće i njezini beach barovi i disco clubovi pružaju mladima iz cijeloga svijeta nezaboravan provod koji traje 24 sata na dan sa gostovanjima najpoznatijih svjetskih DJ-eva. Zahvaljujući svojoj zaštićenoj lokaciji, noćni život sa Zrća nimalo ne smeta gostima Novalje i Gajca.


Sport & Outdoor
Što posjetiti
Za gurmane
Za uspomenu