Zaglav - Otok Cres
Otok Cres, uz otok Krk, najveći je jadranski otok koji se smjestio na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na svom jugu, u mjestu Osor, Cres je povezan pokretnim mostom s otokom Lošinjem. Cres je brdovit otok dug 66 km i širok od 2 do 12 km, obala je razvedena i obiluje brojnim uvalama u kojima su se smjestile intimne šljunčane plaže na zapadnom i južnom dijelu otoka, idealne za nesmetano uživanje u blagodatima mora i sunca u njihovom izvornom i netaknutom obliku. Sjeverni i i istočni dio otoka ovjenčani su strmim i surovim stijenama sa vrhovima koji se izdižu i preko 600 metara iznad razine mora nudeći očaravajući pogled na Kvarnerski zalijev koji će zasigurno dugo vremena ostati urezan u pamćenju posjetioca ovog jedinsvenog otoka.
Galerija slika
Cres karakteriziraju veliki kontrasti izmedu sjevernog submediteranskog dijela s visokim i gustim šumama hrasta medunca, graba, brijesta i kestena i srednjeg i južnog mediteranskog dijela koji obiluje pašnjackim goletima i gustom makijom. Upravo zbog zahtjevnosti terena, otok Cres ostao je relativno slabo naseljen i izgrađen što njegovim gostima osigurava mogućnost zaista jedinstvenog odmora bez uobičajene ljetne vreve većih turističkih destinacija i izbor svakog dana druge uvalice samo za sebe. Istodobno, zahvaljujući uzgoju ovaca kao jednoj od glavnih djelatnosti, gdje brojna stada potpuno slobodno danima pasu po brdima, posjetiteljima Cresa pruža se jedinstvena prilika uživanja u lokalnim jelima pripremljenih od jela na bazi isključivo 100% ekoloških namirnica – janjećeg mesa vrhunske kvalitete. Osim po specijalitetima na bazi janjetine, Cres je čuven i kao Otok meda, naravno, proizveden 100% ekološki. Posebno je za preporučiti cijenjeni ljekoviti med od kadulje koji je moguće kupiti na štnadovima lokalnih proizvođača u gradu Cresu.

Veliko bogatsvo biljnog (oko 1300 vrsta) i životinjskog svijeta, s izuzetnim brojem endemickih vrsta predstavlja pravi izazov za zaljubljenike u prirodu, a posebna su atrakcija bijeloglavi supovi koji sa svojim širokim krilima raspona i do dva metra nadlijeću litice creskih brda.

Nezaobilazna mjesta koja svakako na Cresu treba posjetiti su slikovite Lubenice i Valun

Lubenice su kameniti gradić nepreknute povijesti od 4.000 godina smješten na vrhu litice visoke 387 metara iznad mora. Podno Lubenica nalazi se jedna od najljepših šljunčanih plaža otoka Cresa koja je korištena kao motiv u brojnim foto-materijalima iz Hrvatske. Na južnom dijelu Valunskog zaljeva izmedu dviju prekrasnih šljunkovitih plaža smjestio se Valun, izrazito slikovito primorsko naselje smješteno oko male lučice orijentiran na izletnički i obiteljski turizam. Uz crkvu Sv. Marka i "Valunsku ploču" iz 11. st. zanimljivo je vidjeti Glagoljski lapidarij smješten na terasi današnjeg restorana koji pokazuje kopije najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Sport & Outdoor
 • Pješačke staze
  Odlični mikroklimatski uvjeti i osebujna priroda otoka Cresa pružiti će svim ljubiteljima boravka u prirodi i svima koji žele upoznati unutrašnjost središnjeg dijela otoka, aktivan i raznovrstan odmor. Na raspolaganju je više kilometara pješackih staza i šetnica netaknutom prirodom ovog prelijepog otoka.
 • Ronjenje
  Otkrijte ljepote Creskog podmorja. Otok Cres svojim gostima pruža mogućnosti podvodne sportske aktivnosti sa školom ronjenja, organiziranim tečajevima te mogućnošću posudbe i održavanja ronilačke opreme. Ronilačke centre nalazimo u gradu Cresu, Martinšćici (Zaglavu) i Belom.
Što posjetiti
 • Caput Insuale – Beli
  Eko-centar Caput Insulae-Beli nalazi se na otoku Cresu, blizu mjesta Beli u Hrvatskoj. Glavni ciljevi eko centra su zaštita bjeloglavih supova i zaštita kulturne baštine otoka Cresa. U centru se nalazi i oporavilište u kojim se ozlijeđeni ili otrovani supovi oporavljaju ili liječe. Uz eko centar nalazi se sedam uređenih poučnih eko staza te stalna izložba namijenjena za turističke posjete.
 • Valun
  Valun se smjestio u jednoj o najljepših uvala na sjeveru Jadrana. Naselje se razvilo oko stare crkvice Sv. Tome. U mjestu je crkva Sv.Marije a u njoj se čuva Valunska ploča, nadgrobni spomenik stare hrvatske obitelji iz 11 st., izuzetno značajna za hrvatsku kulturno-povijesnu baštinu jer je pisana na hrvatskom jeziku i to i latinicom i glagoljicom.
Za gurmane
 • Creska Janjetina
  Smatra se da su za izuzetnu kvalitetu creske janjetine i njezin specifičan okus zaslužne različite sorte aromatičnog mediteranskog bilja koje rastu na pašnjacima i vrletima otoka Cresa po kojima stada ovaca pasu u potpunoj slobodi. Najčešće se sprema na ražnju ili pod pekom, no preporučamo vam da ju isprobate pripremljenu na oba načina. Najbolju janjetinu na Cresu možete kušati u konobi Bukaleta u selu Loznati nedaleko grada Cresa.
 • Hobotnica ispod peke
  Tradicionalan način pripreme hobotnice na otoku Cresu i drugim otocima Kvarnera. Pripremljena hobotnica polaže se u tepsiju zajedno sa krumpirom, mrkvicom, lukom sve začinjeno maslinovim uljem i soli, poklapa se „Pekom“ koju se pokriva sa žarom sa ognjišta i tako kuha 40-ak minuta. Ovaj specijlitet moguće je kušati u autentičnom ambijentu konobe Tramontana u Belom.
 • Riba i morski plodovi
   U Zaglavu, Martinščici, Cresu, kao i u drugim primorskim mjestima otoka Cresa i Lošinja možete kušati riblje specijalitete poput grdobine u pećnici sa krumpirom, brancina u soli (samo u najboljim restoranima), buzare sa kvarnerskim škampima ili školjke na različite načine – sirove oštrige i dondole, buzara od mušula i dagnji ili gratinirane jakopove kapice. Za preporučiti su svakako i topla predjela poput rižota sa škampima, morskim plodovima ili crni rižoto sa sipama.
Za uspomenu
 • Creski med od kadulje
  Creski kaduljin med je među najtraženijima na hrvatskom tržištu, i to prvenstveno zbog svog ljekovitog svojstva, te zbog svoje ekološke čistoće. Visokoj kakvoći meda pridonijeli su specifični vremenski uvjeti - posolica i bura. Kadulja se od davnina koristi kod problema živčanog sustava, ona stimulira rad nadbubrežnih žlijezda, pomaže kod depresije, nervoze, vrtoglavice i drhtavice te kod problema dišnih puteva.
 • Lošinjski jedrenjak
  Originalnost broda se sastoji u njegovoj izvedbi od žice i metalne mrežice u zlatnoj boji. Postolje može biti različito: morski oblutak, drvena pločica ili školjka na kamenu. Jedrenjak je ambalažiran u kutiji dekoriranoj morskim pijeskom i drugim simbolima naše obale: lovorom ili stiliziranim jedrilicama, te predstavlja hommage svim jedrenjacima izgrađenim u Lošinju ili koji su plovili za lošinjske i druge brodare duž Jadrana.
 • Lošinjska regatna pasara
   Izrađena je od keramike dok su jarbol, bum, sošnjak i baštun od drveta. To je barka koja je zaslužna za jedan od najvećih kulturoloških događaja na otoku Lošinju koji se održao na kraju 19. i početkom 20. stoljeća, pa sve do sredine 20. stoljeća. Radilo se o regatama pasara.
 • Replika kipa „Hrvatski apoksiomen“
   Replika kipa visine 21,5 cm načinjena od bronce koja je na kraju patinirana dajuči kipu brončano-patiniranu boju koja je identična originalu. Sam kip postavljen je na postolje načinjeno od bračkog kamena visine 3 cm na koje je s prednje strane ugravirano “HRVATSKI APOKSIOMEN”, a sa stražnje “Mali Lošinj”.