Barbariga
Malo turističko mjesto Barbariga nalazi se na zapadnoj obali Istre i smješteno je na pola puta između Rovinja na sjeveru i Pule na jugu od kojih je jednako udaljena – cca .20 kilometara. Mjesto okružuje netaknuta mediteranska makija i brojni maslinici, a samo naselje sastoji se od apartmana u dvoetažnim kućama u nizu, i kuća za odmor koje su izgrađene '80-ih godina prošlog stoljeća. Barbariga je pitomo mjesto idealno za obiteljski odmor zahvaljujući slabom prometu unutar naselja, iznimno je čisto a brojni strani vlasnici kuća koji ljeta provode u Barbarigi upotpunjuju ukupni dojam svojim uređenim i njegovanim okućnicama.
Galerija slika
Barbariga je zahvaljujući brojnim antičkim nalazištima u okolici poznata i kao arheološki bogato područje među kojima nalazimo ostatke antičkih kuća, antičkog pogona za obradu vune, uljare iz IV stoljeća te dvije velike Vlle rusticae sa atraktivnim mramornim mozaicima.

Barbariga svojim gostima pruža prostranu šljunčanu plažu, iznimno čisto more te solidnu ponudu restorana i konoba, a idealna je kao ishodište za posjet atraktivnim istarskim gradovima Rovinju i Puli, gradićima u unutrašnjosti Vodnjanu i Svetvičentu te nacionalnom parku Brijuni, otočju iznimne ljepote dijelom svjetske prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a (dnevni izleti brodom iz mjesta Fažana).

Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni oaza je veličanstvenog sklada čovjeka, biljnog i životinjskog svijeta. Na Brijunima je upisano gotovo 700 vrsta raslinja, oko 250 vrsta ptica, dok blaga mediteranska klima čini ovo mjesto ugodnim i ljekovitim. Krenuvši iz Fažane, gledana s palube, crta se zelenog otočja pretvara u Veliki Brijun, najveći od 14 otoka.

Tragovi dinosaura, ostaci antike i potonjih vjekova, ljudsko djelo modernih vremena, nastanjuju ove prostore koji svoj novovjeki uzlet poznaju od 1893. godine, djelom «starog Austrijanca», industrijalca Paula Kupelwiesera, vlasnika Otočja. Mondeno ljetovalište i lječilište najviše kategorije započinje svoj rast, šireći – u vrijeme Austro-ugarske i Italije - glas širom Europe i svijeta, do prekida u godinama drugog svjetskog rata.

Brijuni, nadalje, nastavljaju svoju glasovitost političkim aktivnostima maršala Josipa Broza Tita, predsjednika bivše Jugoslavije, koji je na Otočje prvi put stigao 1947. godine.

Uobičajeno kraće upoznavanje Brijuna odvija se turističkim vlakom kroz različite vizure prirodnih ljepota; kroz safari-park, uz bizantski kastrum, rimsku rezidencijalnu vilu u zaljevu Verige, te druge ljepote i znamenitosti.

Uz samu lučicu, uz hotele «Istra», «Neptun» i «Karmen» smješteni su: crkvica svetog Germana iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi izložba istarskih fresaka i kopija glagoljičkih spomenika. U blizini je prirodoslovna zbirka, arheološki muzej i izložba «Tito na Brijunima».

Vodnjan

Vodnjan je danas zanimljivo odredište, posebice za ljubitelje umjetnosti i kulture. U starom dijelu grada zapazit ćete mnogobrojna zdanja koja pripadaju različitim povijesnim razdobljima: gotici, renesansi i baroku. Vodnjanski muzej se nalazi u palači izgrađenoj 1300, koja je pripadala plemićkoj obitelji Bettica. Posebno je zanimljiva crkva sv. Blaža čiji je zvonik najviši u Istri ( 62 m ) a u čijoj se unutrašnjosti nalaze sačuvana mumificirana tijela svetaca i relikvije.

Na širem području Vodnjana nalazimo brojne poljske kamene građevine, karakteristične “kažune”, izgrađene u tehnici suhozidina a koji su označavali vlasništvo. Kažuni su svjedoci milenija u kojem su se stanovnici bavili poljoprivredom, posebice maslinarstvom i vinogradarstvom. Grad je u povijesnoj jezgri sačuvao svoj srednjovjekovni izgled s vežama i uskim uličicama koje nepravilno vijugaju među kućama, s kaldrmama i pročeljima od obrađenog kamena, starim ulicama s još uvijek raspoznatljivim gotičko-venecijanskim, renesansnim i baroknim stilom, te brojnim crkvama.
Sport & Outdoor
 • Ronjenje
   U pulskom akvatoriju ljubitelji podvodnog svijeta imaju priliku posjetiti potonulu podmornicu iz 2. svjetskog rata, potopljeni brod-tegljač i talijanski trgovački parobrod te mnogobrojne podvodne stijene, zidove i spilje gdje sve vrvi od šarolike morske flore i faune.

 • Karting
   Iskušajte jedinstveni adrenalinski doživljaj vožnje go-kart bolida na stazi Green Garden, još jedna vrhunska karting staza na području Istre na kojoj se između ostaloga održavaju i međunarodna natjecanja.

Što posjetiti
 • Vodnjanske mumije
  U Vodnjanskoj baroknoj crkvi sv. Blaža, najvećoj istarskoj crkvi građenoj od 1760. do 1800. godine smještena je zbirka sakralne umjetnosti sa 730 izložaka koji datiraju od 400. godine pa do 19. stoljeća. Unutar crkve pohranjeno je i 370 relikvija 250 svetaca, no ponajviše impresioniraju 3 mumije, tijela kojih nisu balzamirano niti je na njima pronađeno ikakvo racionalno objašnjenje činjenice da su tijela tamo stoljećima, i to toliko dobro sačuvana da tri vodnjanske mumije spadaju u najbolje očuvane mumije Europe. 
 • Pulska arena
   Arena, šesti po veličini amfiteatar u svijetu sagrađen u 1. stoljeću n.e., izvorno namijenjen kao mjesto održavanja gladijatorskih borbi za razonodu rimskih patricija, danas pozornica na otvorenom u kojoj se tijekom ljeta održava čuveni Filmski festival, koncerti svjetski poznatih glazbenika i vrhunske opere i kazališne predstave.
 • Forum romanum s Augustovim hramom
  Rimski Forum je u antičko doba bio centar društvenih događanja rimskih gradova i kolonija. Pulski forum do današnjih je dana sačuvao izvorno kameno popločenje i danas je omiljena destinacija brojnih gostiju Istre. Trgom dominira antički Auhustov hram sagrađen u periodu od 2. do 14. godine prije Krista, posvećen božici Romi i caru Augustu

   
 • Slavoluk Sergejevaca
   Još je jedan od značajnijih simbola Pule koji datira iz perioda Rimskog carstva. Slavoluk, popularno nazvan „Zlatna vrata“ podignut je 27. godine prije Krista od obitelji Sergijevaca odavajući počast članovima svoje obitelji koji su u tadašnjoj Puli obnašali visoke činovničke dužnosti.

 • Rovinj – stari grad
  Starogradska jezgra Rovinja, od 1963. godine zaštićena povijesna cjelina najčudesniji je i najinteresantniji dio Rovinja. Predivno je doživjeti stari dio grada bogat brojnim romaničko-gotičkim, renesansnim, baroknim, neoklasicističkim prozorima, balkonima, baladurama, altanama (terasama na krovu), portalima, skalinadama. Šetajući uskim ulicama i trgovima bit ćemo fascinirani ljepotom usko zbijenih visokih kuća koje jedna drugu podupiru na kosini podno impozantne barokne crkve Sv. Eufemije. 
Za gurmane
 • Fritaja od šparuga
  Kaže se da onaj tko fritaju s divljim šparogama nije kušao, taj Istru nije upoznao. Šparoga, ova samonikla biljka svojim pomalo gorkim i specifičnim okusom podsjetit će vas na istarski kamen, makiju, miris mora i aromatičnih biljki. Priprema se na maslinovom ulju sa jajima i po želji sa pršutom.

   
 • Rezanci sa tartufima
   Rezanci sa tartufima se u Istri spremaju od svježe pripremljenih rezanaca sa jajima, svježih naribanih tartufa, maslaca vrhnja i soli. Po želji dodajemo parmezan a serviraju se uvijek svježe pripremljeni. Ovu deliciju moguće je kušati u najboljim istarskim konobama i restoranima.

 • Teletina ispod peke
  Jela ispod peke svrstavaju se u vrhunske specijalitete hrvatske kuhinje. Tradicionalno je hrana bila pripremana u glinenim posudama na vatri od prirodnog drva. U Istri se peka naziva još i čripnja, a ispod peke se uz krumpir ili povrće kao prilog mogu pripremati sve vrste mesa, lignje i hobotnica, no mi vam preporučamo teletinu blago začinjenu svježim grančicama ružmarina. 
 • Riba i morski plodovi
  U Barbarigi i okolici, kao i u gotovo svim većim primorskim mjestima Istre možete kušati riblje specijalitete poput grdobine u pećnici sa krumpirom, brancina u soli (samo u najboljim restoranima), buzare sa kvarnerskim škampima ili školjke na različite načine – sirove oštrige i dondole, buzara od mušula i dagnji ili gratinirane jakopove kapice. Za preporučiti su svakako i topla predjela poput rižota sa škampima, morskim plodovima ili crni rižoto sa sipama. 
 • Istarski pršut
  Istarski pršut suhomesnati je prozvod koji se i dan danas proizvodi na tradicionalan način od svinjskoga mesa uzgojenog na isključivo prirodno proizvedenim namirnicama i praktički nema velike proizvodnje. Pršut se suši na buri, a poslužuje tanko narezan (isključivo ručno!) uz ovčiji sir, masline i kiselo povrće. Zbog svoh iznimnog ukusa i malih količina, pršut se kod istarskih ljudi i dan danas se smatra vrhunskom delicijom koja se čuva i poslužuje posebnim gostima i u posebnim prilikama. 
Za uspomenu
 • Minijature pulskih monumenata
   Ponesite dio bogate istarske povijesti sa sobom doma i potražite u pulskim minijaturne replike najznačajnijih pulskih monumenata u kamenu ili slici koji će vas i nakon vašeg odmora podsjetiti na vaš nezaboravan odmor u Puli.
 • Suveniri od istarskih instrumenata
  Roženice ili sopele, mih i šurle, tradicionalni su istarski glazbeni instrumenti karakterističnog zvuka koje je moguće kupiti u boljim suvenirnicama Pule i drugih istarskih gradova. Ponesite sa sobom iz Istre neki od tradicionalnih istarskih instrumenata ili CD s istarskom folklornom muzikom koji će vas podsjećati na vaš nezaboravan odmor u Istri. 
 • Ulje i drugi proizvodi od lavande
  Razveselite sebe i svoje sa intenzivnim eteričnim uljem od lavande, ili vrećicama ispunjenim sušenim lavandinim cvijećem koje će vaše ormare zaštititi od moljaca i ispuniti ih intenzivnim mirisom koji će vas i po povratku podsjećati na lijepe dane provedene u Istri. U mjestu Galižana nedaleko Vodnjana nalazimo jednog od vodećih proizvođača lavandinih proizvoda čije proizvode je moguće kupiti u brojnim suvenirnicama.

   
 • Maslinovo ulje iz Vodnjana
  Vodnjan je već u Rimsko doba bio čuven diljem carstva kao područje u kojem se proizvodi vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i ta se tradicija maslinarstva očuvala sve do današnjih dana što je vidljivo i iz nepreglednih maslinika kako višestoljetnih, tako i mladih maslina koje nalazimo na ovom području. U amom gradu nalazimo nekoliko vrhunskih proizvođača maslinovog ulja kod kojih je moguće kupiti ulje za koje smo uvjereni da će i najzahtjevniji gurmani ocijeniti biranim riječima.