Novigrad - naselje Mareda
Novigrad je turistično mestece na severo-zahodni obali istrskega polotoka. To ribiško mestece slovi kot eno od najbolj romantičnih mest v Istri. Tu si lahko razen kopanja in sončenja v čistem morju privoščite uživanje v gastronomskih specialitetah, v športnih aktivnostih, ogledovanju zgodovinskih znamenitosti in muzejev.

Velika izbira namestitvenih kapacitet – od tistih v privatnih nastanitvenih objektih, v počitniških apartmajih v Novigradu in okolici, pa vse do majhnih družinskih hotelov in hotelov vrhunske kvalitete s 4 in 5 zvezdicami – ponuja bogato paleto namestitve tudi za najzahtevnejše goste. Tu se nahaja ena od najboljših marin na Jadranu. 
Galerija
Novigrad ponuja raznovrstne športne aktivnosti: tenis, kolesarjenje, strelstvo, pohodništvo, potapljanje, jadranje na deski ter druge športe na morju, ki bodo obogatili počitnice vsakega gosta željnega adenalina in zabave.

Novigrad se je razvil na otočku, ki je bil v 18. stoletju povezan s kopnim in vse do dandanes je mesto ohranilo srednjeveško urbano strukturo. Na širšem območju današnjega Novigrada se omenja rimsko mesto Emona, Emonia ter kasneje Neapolis in Civitas Nova. Ime Novigrad se v pisnih dokumentih prvič omenja leta 599. V obdobju od leta 520 do leta 1831 je bil Novigrad sedež istoimenske škofije. Obdobja bizantinske, frankovske, nemške, beneške, napoleonske, avstroogrske in italijanske uprave so vsaka v svojem stilu zapustila sledi na obrazu starodavnega mesta. Mestno obzidje iz 13. stoletja je učvrščeno z okroglimi renesančnimi stolpi. Ob nekdanjih glavnih vratih se nahaja četverokotni stolp iz zgodnejšega obdobja. Mestna loža, ki je edina v Istri postavljena ob morju, je bila verjetno zgrajena v 16. stoletju.

Triimenska župna cerkev Sv. Marije, Sv. Maksimilijana in Sv. Pelagija je, kljub temu da je bila barokizirana (1745 – 1775), ohranila romanske elemente in fragmente starokrščanske bazilike. Pod prezbiterijem je romanska kripta, redka sakralna zbirka in edina takšna v Istri. Cerkev Sv. Agate na pokopališču iz 10. ali 11. stoletja je tri apsidalna romanska sakralna stavba, cerkev sv. Antona pa je bila zgrajena v obdobju gotike in obnovljena v 17. stoletju.

mareda1Severno od mesta, na polotoku Karpinjan, so ostanki velike stancije s pozno baročno palačo družine Rigo. Na tem območju je antično najdišče Dajla – naselje, zaliv in majhno pristanišče. V 5.stoletju je bila tu na antičnih temeljih postavljena starokrščanska bazilika, kasneje pa benediktinski samostan. V 19. stoletju je bil samostan vključen v klasicistični kompleks z dvorcem in cerkvijo. Dajla je ena redkih istrskih stancij tik ob morju.

Naselje Mareda je apatmajsko turistično naselje zgrajeno koncem 70-ih let prejšnjega stoletja. Leži 5 km severno od Novigrada. Naselje je nameščeno 500 m od morja. Sestavljeno je iz 16 apartmajskih objektov med katerimi je manjši trg z recepcijo Rona.
Športne aktivnosti
Kaj obiskati
Za gurmane
Za spomine