Poreč - Červar Porat
Poreč, vodilno turistično središče Istre se nahaja na zahodni obali Istre in slovi kot destinacija športa in zabave z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino. Poleg navedenega je Poreč poznan tudi po svoji urejenosti, čistoči okolja, urejenih sprehajalnih poteh ob morju, po širokem spektru ponudbe za najrazličnejše okuse ter po bogati in raznovrstni ponudbi namestitvenih kapacitet kot so hoteli, kampi in apartmaji za počitnikovanje (dopust). 
Galerija
Dokaz poreške dolge zgodovinske zgodbe s svojimi začetki v rimski dobi (rimski nazi Collonia lulia Parentium) je staro mestno jedro, v katerem so se do dan današnjih dni ohranile ulice Decumanus in Cardo Maximus, ostanki rimskega hrama zraven trga Marafor (Forum Romanum), izjemno ohranjena Romanska hiša, številne gotske palače, od katerih je najpoznanejša „Levja palača" in palača Zuccato, in najslavnejši poreški spomenik, ki je od leta 1997 del Svetovne kulturne dediščine pod UNESCO-vo zaščito – Evfrazijeva bazilika, zgrajena v obdobju od IV-VI stoletja v bizantinskem stilu.

Poleg turistične in kulturne, ima Poreč tudi svoje športne ni zabavne plati, katere ponujajo številni bari, nočni bari, restavracije, casina in vrhunska diskoteka Byblos v kateri vsako poletje nastopajo svetovno poznani DJ-ji in s tem obogatijo vroče poletne poreške noči. Poreč je nudi široko paleto športov, od tenisa, beach volleya, nogometa, jahanja, kolesarjenja, pohodništva ter drugih vodnih športov, ki bodo obogatili dopust vsakega obiskovalca.

Za goste željne adrenalina je na razpolago vrhunska karting steza v bližini Červarja, paintball, smučanje na ski liftu, vožnje na jet ski in drugi športi za ljubitelje aktivnega dopusta. Ugodna lega Poreča omogoča svojim gostom obisk drugih zanimivih lokacij, ki se nahajajo v njegovi neposredni bližini; enega od najlepših svetovnih mest – Benetk, narodnega parka Brioni, jame Beredine, pulsko Areno, Pazinsko jamo in Limski kanal.

Naselje Červar Porat je aparmajsko turistično naselje zgrajeno koncem 70-ih let prejšnega stoletja in od Poreča oddaljeno 4 km proti severu. Červar šteje vsega 700 prebivalcev in nahaja se na sami morski obali obdani s kristalnim morskim plavilom. Naselje zaživi med poletnimi meseci, ko v njem bivajo številni gosti in lastniki hiš ter apartmajev, kateri tu preživljajo poletne dni s svojimi družinami.

Borovci, dolgi oljčni nasadi in vinogradi, ki se razprostirajo vzdolž celotne obale Vam nudijo mediteransko vzdušje, tako enkratno in značilno za Istro. Červar je idelaen kraj za družinski dopust zahvaljujoč izjemnemu miru, tišini, zelenju, ki ga obkroža in slabemu prometu znotraj naselja samega. V uvali, v samem centru naselja se nahaja dobro obiskana marina s številnimi ladjicami.

Mladina in vesele družbe bodo v Červarju našli prav tako nekaj zase – intimne „divje" plaže za kopanje in sončenje, odmaknjene od radovednih pogledov, pizzerijo, restavracijo, caffe bar. Le 5 minut vožnje iz Červarja se nahaja izvrstna go-kart steza s ponudbo različnih go-kart vozil in z off-road buggy-jem.

Plaža je prodnata, v kombinaciji z naravno oblikovanimi morskimi stenami in mehkimi travnatimi površinami, primerna za kopalce vseh starosti in spretnosti. Na plaži boste našli tudi aquagan.

Športna vsebina v mestu so: teniški tereni, minigolf, namizni tenis, izposoja sandolin in koles.

Nasvet:

Izposodite si motorni čoln za ves dan in spoznajte številne skrite uvale in plažice, občudujte odsev sonca na površini morja, kopajte se na samotnem mestu daleč od poletnega vrveža in radovednih pogledov. Za ljubitelje koles-Červar Porat in Poreč so povezani z nezahtevno kolesarsko stezo (delno makadam, delno asfalt) kar omogoča kolesarske izlete do tega istrskega bisera.
Športne aktivnosti
Kaj obiskati
Za gurmane
Za spomine