Umag - Savudrija
Umag je s številnimi hoteli in znanimi turističnimi naselji ter kampi turistični center na severozahodnem delu istrskega polotoka, v bližini Novigrada. Raznolika celoletna wellness in športna ponudba, izjemno cenjena avtohtona gastronomija, vinske in oljčne ceste – vse to so razlogi zaradi katerih je vredno obiskati Umag. Prekrasno staro mestno jedro še dandanes kaže sliko razkošne preteklosti – beneške vile, renesansne in baročne zgradbe, ohranjeni deli grajskih zidov ...

V turistično privlačnem zalivu se nahaja ena od najprestižnejših ACI marin nagrajenih z modro zastavo. Mnoge omemba Umaga asocira tudi na teniški ATP turnir, kateri se v Umagu odvija že vrsto let.

Tudi zaledje Umaga, četudi manj poznano, ponuja številne znamenitosti za obiskovalce. Gre za krasno ohranjeno pokrajino med dvema istrskima rekama, Dragonjo in Mirno.

Ob bogati zgodovini in prelepi pokrajini, je umaška riviera danes znana tudi po visokokvalitetnih hotelih in turističnih vsebinah kot jeturistično naselje Katoro, v katerem najdete vrhunske restavracije, trgovine in zabavo. Še posebej privlačni so zunanji bazeni in številne animacije za otroke.

 
Galerija
V neposredni bližini Savudrija s svojim svetilnikom označuje najzahodnejšo točko Hrvaške. Legenda pravi, da je dobila ime po sinu nemškega carja Barbosse – Ottu. Ta se je v pomorski bitki pri Savudriji leta 1177 proti združeni floti papeža Aleksandra III. skušal skriti v cisterni. „Salvo re“ (rešeni kralj) postane na ta način krajevno ime Salvore oziroma današnja Savudrija.

Savudrija z večjim turističnim centrom Umag, Bujami in okoliškimi kraji predstavlja regijo Bujštine, katero so že avstroogrski plemiči prepoznali kot prijetno počitniško destinacijo, a tudi za zdravljenje zdravstvenih težav. O tem pričajo številne vikendice in vile ob obali Savudrije in Umaga.

Ob bungalovih Rona Savudrija se v okolici nahajajo še številna druga turistična naselja, autokampi in hoteli ter številni zasebni apartmaji. Vsa obala je bogata z mediteransko vegetacijo. Skozi prijetno pokrajino so urejene sprehajalne poti in kolesarske steze. Vsa okolica je prepletena z bogato zgodovino – ostanki rimskih zgradb, stara mesteca, slikovite istrske vasice ... Številne restavracije in tradicionalne istrske gostilnice bodo zadovoljile še tako zahtevne okuse.

V zadnjih letih je ena od največjih savudrijskih znamenitosti svetilnik, saj je najstarejši na Jadranu, zgrajen davnega leta 1818.
Športne aktivnosti
Kaj obiskati
Za gurmane
Za spomine