Novalja-otok Pag
Otok Pag je eden največjih Jadranskih otokov. S svojimi 270 kilometri razvejane obale slovi kot otok z najdaljšo obalno linijo na Jadranu, kjer je mnogo zalivov, uval, rtov in plaž.

Največja plaža po imenu »Paška uvala« je obkrožena z 20 km prodnatih plaž, posebna značilnost največjega dela otoka pa je njegova mesečeva pokrajina skalnjaka, z redkimi drevesi in prepredenimi dolgimi suhozidi, tako značilnimi za dalmatinsko obalo. Na tem surovem področju komajda uspeva nekaj trave, žajblja in drugih aromatičnih rastlin, katere so osnovna prehrana paških ovc. Prav zahvaljujoč tem aromatičnim rastlinam in morski soli, ki jo prinese močna burja imajo na daleč poznani paški sir in jagnetina tako specifičen in neponovljiv okus.
Galerija
Značilnost otoške favne je bjeloglavi sup (beloglavi orel), največja ptica na območju Hrvaške, ki je z zakonom zaščitena in katero najdemo še na Kvarnerskih otokih. Razen tega mrhovinarja, živi na otoku Pagu še nekaj drugih grabežljivcev, med njimi so najmarkantnejši suri orel, sova uharica in sokol.

Pri gastronomskih specijalitetah so najznačilnejši že omenjeni ovčji paški sir in jagnetina, ob njih pa so seveda še jedi na osnovi sveže ribe in morskih sadežev, katerih je na tem delu Jadranskega morja v izobilju.

Mesto Pag je ustanovljeno v XV. stoletju in to predvsem kot center za proizvodnjo soli, ki se je obdržal vse do dandanašnijh dni in je ob turizmu ena od najvažnejših gospodarskih vej na otoku. Na Pagu se še vedno lahko opazuje proizvodnja soli na star način, s postopkom izsuševanja v majhnih glinastih bazenih, v katere se spušča morje (soline). Te soline so, razen avtentičnosti katero ponujajo, zelo privlačne za fotografiranje.

Mesto Pag je razen po soli, poznan tudi kot mesto ročno narejene paške čipke, ki se skozi stoletja neguje in je vsekakor poseben unikat. Nastanek tega napornega ročnega dela lahko občudujete tudi v današnjih dneh, na ulicah starega mesta.

Novalja je danes vodilno turistično središče Paga. Nahaja se v prijaznem zalivu severozahodnega dela otoka, kjer ji posebno privlačnost dajejo peščene in prodnate plaže. Zgodovinske znamenitosti Novalje so Rimski vodovod, v katerem se temperatura vode tudi sredi največje poletne vročine ne povzpne nad 15°C, Stomorica – velika zbirka starokrščanskih starin, Basilica urbana s skrbno ohranjenimi rimskimi mozaiki ter Cissa (današnja Caska), ostanek velikega vojaškega taborišča iz časov rimske vojske. V Novalji najdemo številne restavracije, gostilnice in picerije z raznovrstno ponudbo od enostavnih do zahtevnih jedi. Živahne terase številnih barov ustvarjajo poseben poletni utrinek, medtem ko vam plaže ponujajo številne rekreativne in športne aktivnosti (tobogani, skuteri, odbojka, ...).

Novalja je v zadnjih letih postala, zahvaljujoč znameniti plaži Zrće katera se nahaja v dobro zaščitenem zalivu nekaj kilometrov izven naselja, meka mladih iz celotne Evrope in sveta. Zrće in njeni beach bari ter disco clubi nudijo mladim iz vsega sveta nepozabno doživetje 24ur na dan ob gostovanju svetovno napopularnejših DJ-ev. Zaradi svoje, s številčnim zelenjem zaščitene lokacije, nočno življenje Zrć ne moti gostov v Novalji in Gajcu.

Turistično naselje Gajac se nahaja na jugozahodnem delu otoka Paga in je z 2km oddaljeno Novaljo povezan z redno avtobusno linijo. V apartmajih naselja izven letne sezone živi nekaj manj kot 100 stalnih prebivalcev, a se zato poleti naselje spremeni v pravo mesto z okoli 10.000 prebivalcev. Vzdolž obale se razteza dolga peščena plaža Braničevica, kjer ob osvežitvi v morju lahko iskoristite tudi dobro gostinsko ponudbo v objektih neposredno bo plaži.

V središču Gajca se nahaja glavni trg v okviru katerega najdete kar nekaj trgovin z mešanim blagom, bare, internet kavarno, malo tržnico s svežim sadjem in ribami, kioske, pekarne, restavracije, pošto, frizerski salon. Dodatno ponudbo kot so picerije, izposojo športnih rekvizitov, koles, skuterjev in ostalega, najdete naprej v naselju ali na plaži.
Športne aktivnosti
Kaj obiskati
Za gurmane
Za spomine