Zaglav-otok Cres
Otok Cres je ob Krku največi jadranski otok, kateri se je namestil na severnem delu Kvarnerskega zaliva. Na jugu je, v mestu Osor povezan s premičnim mostom z otokom Lošinjem. Cres je hribovit otok dolg 66 km in širok od 2 do 12 km, obala je razvejana in bogat s številnimi uvalmi, v katerih se na zahodnem in južnem delu otoka nahajajo intimne prodnate plaže, idealne za nemoteno uživanje v bogastvu morja in sonca v njuni izvirni in nedotaknjeni obliki. Severni in vzhodni del otoka sta obdana s strmimi in surovimi stenami vrhov, kateri se dvigajo tudi preko 600 metrov nadmorske višine, ponujajoč nam očarljivi pogled na Kvarnerski zaliv, ki bo zagotovo dolgo ostal v spominu obiskovalca tega edinstvenega otoka.
Galerija
Cres karakterizirajo velika nasprotja med severnim submediteranskim delom z visokimi in gostimi gozdovi puhastega hrasta, gabra, bresta in kostanja ter med srednjim in južnim mediteranskim delom, poraslim s pašniki in z gosto makijo. Prav zaradi težavnosti terena, je otok Cres ostal relativno redko naseljen in pozidan, kar njegovim gostom omogoča neponovljiv dopust brez poletnega vrveža večjih turističnih destinacij in vsakodnevni izbor ene izmed uvalic samo zase. Istočasno, zahvaljujoč ovčjereji, kot eni od glavnih dejavnosti, kjer se številne črede vsakodnevno popolnomo svobodno pasejo po hribih, se obiskovalcem Cresa nudi enkratna priložnost uživanja v lokalnih jedeh pripravljenih na osnovi 100% ekoloških živil – jagnetine vrhunske kvalitete. Cres je poznan tudi kot otok medu - naravno proizvedenega 100% ekološkega. Še posebaj se priporoča žajbljev med, katerega je mogoče kupiti na stojnicah lokalnih proizvajalcev v mestu Cres.

Veliko bogastvo rastlinskega (okrog 1300 vrst) in živalskega sveta, z neverjetnim številom endemskih vrst predstavljajo pravi izziv za ljubitelje narave, posebna atrakcija so bijeloglavi supi, ki s svojimi do dva metra širokimi krili obletavajo stene creških hribov.

Mesta, katera vsekakor ne smemo zaobiči in katera je potrebno obiskati, so slikovite Lubenice in Valun. Lubenice je kamnita vasica z neprekinjeno 4.000 letno zgodovino, nameščena na vrhu stene visoke 387 metrov nad morjem. Izpod Lubenic leži ena najlepših prodnatih plaž otoka Cresa, ki se kot motiv uporablja v mnogih foto-materijalih Hrvaške. Na južnem delu Valunskega zaliva, se je med dve prekrasne prodnate plaže namestil Valun, slikovito primorsko naselje ležeče okrog majhnega zaliva, orijentiran na izletniški in družinski turizem. Poleg cerkve Sv. Marka in „Valunske plošče" iz 11. stoletja si je zanimivo ogledati Glagoljski lapidarij, ki ga boste našli na terasi današnje restavracije, ki prikazuje kopije najstarejših glagoljaških napisov iz Istre, Kvarnerja in Dalmacije.

V kolikor si svoj dopust niste zamislili samo kot sončenje na plaži in kopanje, Vam otok Cres nudi razne aktivnosti. V mestu Cres je možno najeti jadrnico, testirati se v potapljaškem tečaju (z možnostjo izposoje potapljaške opreme) v Cresu, Martinščici ali v Belem, za ljubitelje narave pa so na razpolago kilometri peščenih stez in sprehajalnih poti, ki se lahko uporabljajo v vseh letnih časih, zahvaljujoč med drugim tudi dejstvu, da na Cresu ni strupenih kač.

Zaglav se je namestil na morskih strminah otoka Cresa, tik ob naselju Miholaščica. Obkrožen z borovimi gozdovi, nasadi oljk in kristalno čisto modrino Jadranskega morja, Vam ponuja najlepši mediteranski užitek.

V turističnem naselju so številni apartmaji, zgrajeni po principu vrstnih hišk, vsak s pogledom na morje in na otok Zeča, na jugo zahodnem dohodu v zaliv Martinščica. V naselju v turistični sezoni dela turistični urad, trgovina in restavracija. Zaglav je idealno mesto za miren družinski dopust ter med drugim tudi izhodišče izletov po otokih Cres in Lošinj.
Športne aktivnosti
Kaj obiskati
Za gurmane
Za spomine