Barbariga
Majhno turistično naselje Barbariga se nahaja na zahodni obali Istre, nameščeno na polovici poti med Rovinjem na severu in Puljem na jugu, od katerih je enako oddaljeno cca. 20 km. Mesto obkroža nedotaknjena mediteranska makija in številčni oljčni nasadi. Naselje sestavljajo apartmaji v dvoetažnih vrstnih hišah in počitniških hišah, ki so bile zgrajene v 80.-ih letih prejšnjega stoletja. Zahvaljujoč slabemu prometu znotraj samega naselja, je Barbariga idealno mesto za družinski dopust. Številni tuji lastniki hišic, kateri preživljajo poletja v Barbarigi dopolnjujejo skupni vtis s svojimi skrbno urejenimi in negovanimi apartmaji z njihovo okolico.
Galerija
Barbariga je zahvaljujoč številnim rimskim najdbam v okolici poznana kot bogato arheološko nahajališče, v katerem se najdejo ostanki antičnih hiš, antičnega obrata za predelavo volne, oljarno iz IV. stoletja ter dve veliki Villi Rusticae z atraktivnimi marmornimi mozaiki.

Barbariga svojim gostom nudi prostrano prodnato plažo, izjemno čisto morje in solidno ponudbo restavracij in gostiln,je idealno izhodišče za obisk privlačnih istrskih mest kot so Rovinj in Pulj, mestec v notranjosti, Vodnjanu in Svetivinčentu ter nacionalnemu parku Brioni, otočju z izjemno lepoto, ki je del svetovne naravne dediščine pod zaščito UNESCO-a (dnevni izleti z ladjo iz kraja Fažana).

Nacionalni park Brioni
Nacionalni park Brioni so oaza veličastne skladnosti med človekom, rastlinskim in živalskim svetom. Na Brionih je vpisanih skoraj 700 vrst rastlin in okrog 250 vrst ptic. Mediteranska klima daje kraju občutek prijetnosti in zdravilnosti. Ko odplujemo iz Fažane in opazujemo s palube, vidimo, da se črta zelenega otočja spreminja v Veliki Brion,ki je največji izmed 14 otokov.

Sledi dinozavra, ostanki antičnih in minulih stoletij, človeško delo modernega časa, naseljujejo te prostore, ki svoj novodobni polet poznajo od leta 1893, po delu „starega Avstrijca", industrijalca Paula Kupulwieserja, lastnika otočja. To mondeno letovišče in zdravilišče doživi največjo slavo po Evropi in svetu v času Avstro-Ogrske in Italije, pa vse do prekinitve delovanja v drugi svetovni vojni.

Brioni nadaljujejo s slavo tokom političnih aktivnosti maršala Josipa Broza Tita, predsednika bivše Jugoslavije, kateri je na otočje prvikrat prišel leta 1947.

Navadno se kratko spoznavanje Brionov odvija s turističnim vlakom skozi različne vizure naravnih lepot; skozi safari park, ob bizantinskem kastrumu, rimsko rezidentno vilo v zalivu Verige in druge lepote in znamenitosti. Ob samem pristanišču, ob hotelih „Istra", „Neptun" in „Karmen"si lahko ogledate cerkvico svetega Germana iz 15. stoletja, v kateri se nahaja razstava istrskih fresk in kopij glagoljaških spomenikov. V bližini je naravoslovna zbirka, arheološki muzej in razstava „ Tito na Brionih".

Vodnjan

Vodnjan je danes zanimiva destinacija, še posebno za ljubitelje umetnosti in kulture. V starem delu mesta boste opazili številne zanimive primerke, kateri pripadajo različnim zgodovinskim obdobjem: gotiki, renesansi in baroku. Vodnjanski muzej se nahaja v palači zgrajeni leta 1300, ki je pripadala plemiški družini Bettica. Posebno zanimiva je cerkev svetega Blaža, katere zvonik je najvišji v Istri (62 m). V njeni notranjosti se nahajajo ohranjena mumificirana trupla svetnikov in relikvije.

V širši okolici Vodnjana najdemo številne istrske kolibe, majhna poljska zaklonišča, zgrajena v suhozidu, iz kamna, brez kakršnegakoli veziva. Le-te so označevale parcelne meje. Kolibe so priče milenija v katerem so se prebivalci ukvarjali s poljedeljstvom, še posebej z oljkarstvom in vinogradništvom. Mesto je v zgodovinskem jedru ohranilo svoj srednjeveški videz z vežami in ozkimi ulicami, ki vijugajo med hišami, s kamnito tlakovanimi uličicami in pročelji iz obdelanega kamna, s starimi ulicami v katerih so še dandanes prepoznavni gotsko-venecijanski, renesančni in baročni stil, ter s številnimi cerkvami.
Športne aktivnosti
Kaj obiskati
Za gurmane
Za spomine