Otoci

Kvarnerski otoci 


Na otocima Cres i Pag nalaze se turistička naselja Zaglav i Gajac, stvorena da bi se u njima gosti osjećali kao u svom drugom domu. Smještena u blizini prirodnih plaža, pružaju gostima sve što je potrebno da se osjećaju kao da su kod kuće za vrijeme odmora i kad su daleko od kuće. Otoke krase jedinstvene prirodne plaže, kristalno čisto more i izvanredan podvodni svijet. 

Paška i creska janjetina, paški sir, paška čipka, bjeloglavi supovi sinonimi su za ta dva otoka i nešto što svakako treba doživjeti upravo na tim autentičnim lokacijama. 

Za sve one koji svoj odmor zamišljaju kao spoj odmora i aktivnosti u gotovo netaknutoj prirodi, otoci Cres i Pag idealan su odabir. 
Galerija slika
Otok Cres, uz otok Krk, najveći je jadranski otok koji se smjestio na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na svom jugu, u mjestu Osor, Cres je povezan pokretnim mostom s otokom Lošinjem.
Cres je brdovit otok dug 66 km i širok od 2 do 12 km, obala je razvedena i obiluje brojnim uvalama u kojima su se smjestile intimne šljunčane plaže na zapadnom i južnom dijelu otoka, idealne za nesmetano uživanje u blagodatima mora i sunca u njihovom izvornom i netaknutom obliku.
Sjeverni i i istočni dio otoka ovjenčani su strmim i surovim stijenama sa vrhovima koji se izdižu i preko 600 metara iznad razine mora nudeći očaravajući pogled na Kvarnerski zalijev koji će zasigurno dugo vremena ostati urezan u pamćenju posjetioca ovog jedinsvenog otoka.  

Otok Pag jedan je od najvećih Jadranskih otoka, a sa svojih 270 km razvedene obale slovi i kao otok s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža.
Najveća uvala nazvana „Paška uvala“ zaokružena je sa 20 km šljunčanih plaža, a karakteristika najvećeg dijela otoka je njegov „mjesecoliki“ krajolik kamenjara sa jako malo stabala i ispresjecan dugim suhozidima tipičnim za dalmatinsku obalu. U takvom surovom terenu uspijeva jedva nešto trave, kadulje i drugog aromatičnog bilja koje je osnova prehrane paških ovaca.
Zahvaljujući tom aromatičnom bilju i morskoj soli koju jaka bura na njega donese, čuveni paški sir i janjetina imaju tako specifičan i jedinstven okus.

Dobro došli na Kvarnerske otoke!