Istra
Istra, ovaj najveći jadranski poluotok smjestio se na krajnjem zapadu Republike Hrvatske i njezin teritorij rasprostire se kroz čak tri države – Hrvatske, Slovenije i Italije. Na našim web stranicama predstaviti ćemo vam hrvatski dio Istre i apartmane za odmor u Istri.

Istarski poluotok je područje raznolikosti, posebice u usporedbi njenog priobalja tzv. Plave Istre i unutrašnjosti tzv. Zelene Istre.
Galerija slika
Na pitomoj obali nalazimo gradove i slikovita turistička središta koja obiluju kulturno-povijesnom baštinom i raznolikom ponudom smještaja i drugih sadržaja za turiste koji će Vaš odmor u Istri učiniti nezaboravnim. Najpoznatija primorska turistička mjesta su: Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj, Pula, Medulin i Rabac sa Labinom u neposrednom zaleđu.

S druge strane, unutrašnjost Istre nudi područje zelenih brežuljaka prekrivenih bujnom vegetacijom, vinogradima i maslinicima iz čijih se uroda proizvode najbolja hrvatska vina i maslinova ulja. Još jedna specifičnost unutrašnje Istre su slikoviti srednjevjekovni gradići smješteni na vrhu brežuljaka od kojih Vam svakako preporučujemo da posjetite Motovun, čuven po međunarodnom filmskom festivalu i Grožnjan, prekrasan gradić u kojem su mnogobrojni umjetnici pronašli svoje utočište za neometano stvaranje svojh umjetničkih djela.
Istra je regija sa dugom povješću koja datira u period prethistorije, no najimpozantniji primjeri njene duge prošlosti vidljivi su u brojnim građevina od kojih svakako valja spomenuti rimske spomenike Arenu (rimski amfiteatar), Augustov hram i slavoluk Sergejevaca u Puli, bizantinsku Eufrazijevu Baziliku u Poreču (UNESCO), te srednjevjekovnu starogradsku jezgru sa impozantnom baroknom crkvom Sv. Eufemije u Rovinju.

Osim svojih prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota, Istra svojim posjetiteljima nudi i nezaboravna gurmanska iskustva, posebice u probranim restoranima, konobama i agroturizmima na obali, ali posebno u unutrašnjosti. Istra je zavičaj bijelog tartufa, vrhunske gastronomske delicije koja se ubire u jesenjim i zimskim mjesecima, tu su i čuvena istarska vina od kojih naglašavamo autohtone sorte Istarsku malvaziju i teran, a posljednjih godina Istra je osvojila Hrvatsku i Evropu svojim vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljima (više na www.istria-gourmet.com).

Od aktivnosti na otvorenom, Istra je idealno ishodište za rekreativni biciklizam sa brojnim označenim biciklističkim stazama (vidjeti www.istria-bike.com), tu su naravno brojni sportovi na vodi poput skijanja na vodi, windsurfinga ili ronjenja, za ljubitelje adrenalina nedaleko poreča nalzi se vrhunska go-kart staza, a novost je od 2009 godine prvo golf igralište sa 18 rupa nedaleko Umaga na kojem je zahvaljujući blagoj klimi moguće igrati gotovo čitave godine. Za ljubitelje ekstremnih sportova, nedaleko Buzeta nalazi se centar ua paragliding i zmajarenje, a brojne kraške špilje Istre moguće je istražiti u organizaciji istarskih speleoloških kubova.

Apartmane za odmor u Istri nalazimo ne samo u priobalnim turističkim mjestima, već sve više i u malim mjestima središnje Istre koji osim toga nude i smještaj u agroturizmu, ruralnim kućama za odmor u Istri i vilama sa bazenom uređene u rustikalnom istarskom stilu sa daškom luksuza.